”FIS’s attempt to ruin GS”

Som alla säkert vet så är det regeländring på gång inför nästa år, FIS vill ändra måtten på GS skidorna för att minska skadorna. De nya GS skidorna kommer istället för dagens 27m i radie behöva ha 40m från och med nästa säsong. Vilket innebär att dom i stort sett kommer ha samma svängradie som dagens DH skidor som idag har 41m. Detta känns verkligen som ett steg åt helt fel håll för sporten och är inte något jag tror kommer betala sig ut väl. Jag håller helt och hållet med vad Ted Ligety har skrivit om ämnet på sin hemsida, vilket även Jansrud håller med om.

Självklart är det bra att FIS jobbar med att få en säkare sport, men som Ted skriver, så är väl skador på 3 åkare rankade inom topp 30 de senaste två åren inte så farligt alls och inget som hänger på materialet. Jag ser väl en större skaderisk på fartsidan och känner väl att det är där dom ska lägga de största krutet, men jag tror det då främst inte handlar om materialet på fötterna utan säkerhet i backar med preparering, bansättnign mm.

Jag känner väl ingen större tilltro till FIS och deras regeländringar, senast dom gjorde ett försök att minska skadorna så resulterade det istället negativt. Deras tro om att sänkta plattor och bredare skidor skulle bli säkrare, skapade istället mer krafter och skador för åkarna främst i slalomen. Det skapade också väldiga extra kostnader i utveckling av nytt material för skidmärken som redan jobbade med tunga ekonomier. Det kommer även denna gång skapa stora ökade utgifter för skidmärken, vilket inte kommer löna sig särskilt för dom. Tror inte precis der är en produkt som kommer rosa markanden, för vem vill köpa en skida som dom knappt kommer kunna svänga på. Då dammar dom väl hellre av sina gamla ”spettlagg” hemma i garaget.

Jag är dock väldigt glad att dom denna gång väljer att låta slalomskidorna behålla alla sina mått, hade ogärna klivit på ett par ”spett lagg” som det nu kommer bli på GS sidan. Känns även som ett riktigt lotto vilka märken som snabbast kommer lyckas få fram bäst skidor och vilka åkare som kommer klara övergången. Vilket på ett sett blir intressant att följa. Ett intressant ryckte säger också att det främst är Atomic som trycker på denna regeländring och dom har sedan ett år tillbaka haft skidor klara och ligger långt fram i testningen.

För mig som kämpar med att börja slå mig in även på GS sidan de kommande åren så känns det som glappet mellan SL och GS kommer öka ytterliggare, vilket jag inte känner som en fördel.

Jag hoppas ni tar er en rejäll funderare FIS och vänder er till oss åkare, vad jag har hört så är det inte någon åkare som är särskilt positiv till förändringen. Men som sagt, vem fan bryr sig om GS, det är Slalom som är coolt att köra=)