Pjäxtest

Jag har nämnt det tidigare under vintern, att jag haft lite problem med pjäxorna och att jag inte hittat den perfekta set-upen. Kort fattat kan jag beskriva det så här.

Jag har senaste tre åren använt samma modell av pjäxor, men till denna säsong kom Nordica med en ny modell som jag bestämde mig att byta till. Jag trodde stenhårt på de nya pjäxorna då de hade en lite mer vinkel i skafften och även en lite annan plast, vilket jag trodde var det jag behövde, så bytte i början av säsongen rent av utan att göra något test. Har aldrig varit ett stort fan av test utan tror mer det handlar om att bestämma sig och sedan anpassa sig. Sen körde jag hela försäsongen och allt stämde ganska bra, dock hade jag en känsla att det var något som fattades i min åkning. När jag väl gått med den känslan hela vägen fram till jul så bestämde jag mig att åter igen plocka fram mina gamla pjäxor och köra ett test lagom till Zagreb tävlingen. Jag var direkt snabbare på mina gamla och fick åter igen tillbaka mitt riktiga klipp i åkningen, det jag saknat. Så bytte genast tillbaka och har sen dess kört de gamla, dock inte helt utan problem. De jag kom fram till var att de nya hade alldeles för mjuk plast och fotvinkeln på de olika pjäxorna var större än jag trott och inte helt optimalt och gjorde att jag tappa fart.

Jag har varit medveten om att mina gamla pjäxor har varit på gränsen till för hårda och är väldigt raka i skafften. Detta gör att jag brukar vara riktigt snabb vid högre fart i banan och ha problem när det är lägre fart och jag blir mer trängd. De brukar även funka sämre när det är mjukt och uppkört. Efter jag bestämde mig att byta är det ju typ endast de förhållanden vi har haft, mjukt och uppkört, så kanske inget superbeslut i efterhand.

Nu till Trysillägret har jag dock bestämt mig att att testa de nya igen, då jag fortfarande tror att de kan ta mig till nästa steg i åkningen. Nu har jag dock bytt till en hårdare plast och ändrat lite på vinklarna. Hittills har det gått väldigt bra här så får hoppas jag kan fortsätta så.

Jag har aldrig tidigare genom åren testat pjäxor, utan har mer bara klivit in och kört. Så detta är något nytt för mig, men jag har även lärt mig mycket denna säsong och insett hur viktiga pjäxorna är för att allt ska stämma. Jag har även insett att jag nog borde anpassa mig till lite mindre aggressiva pjäxor, blir alldeles för sårbar i vissa förhållanden annars.

De både pjäxorna där ni kan se att den nya och röda pjäxan är lite mindre men även har lite mer vinkel framåt.

Lite olika byggda bak.

Främsta skillnaden är nog platsen. Här den nya som ändå är lite coolare med sitt mönster.

Håller även på att testa lite av ”golven” i pjäxan, för att hitta den perfekta vinkeln. Gillar att ha mycket tryck i hälen, men borde nog sänka den lite.