Tankar kring skidor/testning

Jag får ofta frågan kring hur många skidor jag förbrukar per säsong och svaret på den frågan är, många!

Jag skulle uppskatta att jag rullar runt på ca 15par slalomskidor under en säsong, sedan tillkommer GS . Att det förbrukas så många par skidor är främst att vi ständigt försöker utveckla nya och snabbare skidor, ett arbete som hela tiden rullar på. För mig handlar det att tillsammans med serviceman ha ett tajt samarbete och utvärdera skidorna i olika förhållanden under tränings/tävling, som han sedan för vidare till skidbyggarna på fabriken och tillsammans med dom kommer fram till nya lösningar och ideér. Oftast rör det sig om små ändringar, man testar olika material/uppbyggnad i skidan för att hitta det optimala. Små detaljer kan ge förvånansvärt stora skillnader i slutändan.

Testningen är ett viktigt arbete för både mig och Nordica, att hela tiden försöka utveckla och ligga i framkant mot de andra leverantörerna och åkarna. Vi på Nordica är ett ganska litet men framgångsrikt raceteam på slalomsidan, med mig, Myhrer, Neureuther och Dopfer alla topp 15. Det är en väldigt öppen kommunikation mellan våra servicemän, även om vi är konkurrenter, för vi vet att det gynnar märket och oss själva i längden. Så om jag testar fram nåt som jag gillar är det även något som de andra får ta del av. Detta är viktigt för framgång och det är väl oftast så det funkar på alla märken. Men sen är det verkligen inte så att det som funkar för mig funkar för någon annan. Jag och Myhrer som har samma märke och service har sällan varit på exakt samma skidor/set-up, vi har olika kroppsstorlek och åkteknik vilket spelar stor roll.

Ryktet säger även att tex Head som har Ted som dominerar GS är den ända som typ kan åka på hans set-up, åkare har testat men bara skakat på huvudet åt det. Ryktet säger också att på Atomic som Hirscher har skrivit i sitt kontrakt att ingen ska få åka på det han testar fram, och då han har typ en hel fabrik som enbart jobbar för honom. Nu är det säkert som sagt bara ett rykte, men ändå ett kul rykte. Så även om det är ett samarbete så är det också väldigt individuellt att hitta just det som passar dig. Är främst nu senaste åren jag testat mer och mer för att kunna ta det sista klivet till världstoppen, när jag var yngre och junior testa jag aldrig något. Det material jag fick åkte jag på och tyckte man skulle anpassa sig själv till det, nu kanske jag hade tur att för det mesta rulla på bra. För jag tror det är farligt i yngre år rikta för mycket fokus på enbar detta.

Jag får också ofta frågan om man kan köpa exakt de skidor vi tävlar på i butik. Svaret är tyvärr nej, man kan självklar få tag i vädigt bra grejer men inte samma. Som exempel de skidor jag tävla på i Levi, de testa jag fram veckan innan och fanns då bara i 2st exemplar. Nu har vi gjort ytterliggare några ex så det finns 4-5st, vilket är på gränsen till lite om något går sönder. Så Levi raceskidorna får stå och vila sig i form inför Val d’Isère tills vi fått fram fler par och hittat skidor med samma känsla.
DSC08476
Här är de skidor jag har med mig till Trysil på slalomsidan. Ett par som ska vara samma som raceskidorna och sedan lite olika hårdheter för att se om något som kan gå bättre, så får vi se vad vi bygger fler av. Jag har varit på Nordica i snart 6år nu och har en väldigt bra relation, dom gör allt för mig vilket vilket är en förutsättning för att jag ska kunna lyckas på topp. Det är jag oerhört tacksam för!