Friåkningspjäxor

Jag fick frågan igår och har fått den många ggr förut också, ”Mattias, måste bara fråga. Dina friåkningspjäxor lär ju skilja sig rätt markant från racepjäxorna. Är det inte svårt att ställa om från känslan av en racepjäxa, med allt vad de ger i form av känsla, styvhet, grepp, närhet (och smärta och kyla)?”

Så tänkte svara på den här: Det stämmer helt! För något år sedan hade jag en riktig friåkningspjäxa från Nordica, den var sjukt skön för fötterna när man var ute och körde heldagar. Dock blev skillnaden för stor när jag efter 2-3 dagar i dessa gick tillbaka till racejäxorna. Mina racepjäxor kändes då helt plötsligt sjukt hårda och dödsagressiva, vilket dom också på ett sätt är, och det tog alltid lite tid att köra in sig igen. Så efter detta bestämde jag mig för att köra på likadana racepjäxor även när jag åker fritt, just för att inte tappa känslan kring foten, vilket funkar fint. Jag har dock varit lite snäll mot fötterna och tryckt dom lite extra åt olika håll för utökad komfort.

Jag åker även bättre friåkning i dessa pjäxor, friåknignspjäxorna har en tendens att vara för mjuka, vilket mest är skönt och inte en fördel för åkningen. Jag vill att det ska svara när jag trycker på, det är det jag är van med och ger mig en större trygghet i åknignen. Så mitt tips brukar vara till dom flesta som frågar mig kring pjäxor för friåkning är: våga testa ”lite” hårdare, det gör dig garanterat till en bättre åkare. Sedan är det kanske inte lika skönt när du landar i baksätet och tårna trycker på i skalet fram samtidigt som bakkappan ger en skön punktmassage mot vaden. Dock vet du att pjäxan inte viker sig, bara du är stark nog kommer du stå de flesta landningar:)
F23B6298
Igår hade jag dock en ganska oskön blandning på fötterna. Av någon konstig anledning hitta jag inte mina vanliga innerskor som jag brukar ha, så fick rycka fram en skön innersko från mina gamla Jah Love pjäxor. Den är luddig och fin, men det var inte det minsta skönt att trycka ner en något för stor innersko i doberman pjäxan. Det blev väldigt trångt där nere!
F23B6299
Pjäxorna ser lite röjda ut, tar inte riktigt hand dom på samma fina sätt som racepjäxorna.