Kitzbuhel

Gårdagens Kitzbuhelslalom blev något man kommer minnas, ett av dom svåraste eller mer osköna racen på mycket länge. Första åket var lite av en parodi. En viss Ante Kostelic hade satt en mindre skön bana med tanke på dagens förutsättningar och det hårda snöfallet gjorde att det mesta fastna på glasögonen, så halvvägs ned började sikten bli begränsad och sista biten in mot mål såg man inte mycket alls. Var lite komiskt att se åkare som försökte få bort snön från brillorna under åket och det bjöds på en hel del konstiga urkörningar, folk som inte såg, fastnade på kant i den klibbiga snön osv. Själv kändes det som jag knappt hade fart att ta mig över mållinjen de sista 5 flacka käpparna och klockades sedan 1,80 efter Hirscher på en 8 plats. Lite sjukt!

Andra åket blev pga av uteblivna snöfallet och en något mer rytmisk bana betydligt skönare, men fortfarande en riktigt fight. Det var rejällt uppkört och spårigt och det bjöd knappt på en lugn stund längs hela åket. Jag var dock väldigt nöjd med hur jag bemästra det hela och att jag en dag som denna kan sluta upp på en 6:e plats. Är långt ifrån mina favorit förutsättningar, varken i bansättning eller snöförhållanden. Och om jag ska erkänna hade jag riktigt svårt att få huvudet och tankar åt rätt håll i andra, jag kunde inte se mig själv åka bra, men försökte bara slappna av och göra det bästa. Att jag då ändå bitvis lyckades bemästra spåren och banan på så pass bra sätt stärker självförtroendet.

Jag skulle vilja avsluta med att vara lite bitter även om det kanske inte leder någon vart… Men gårdagens underlag var under all kritk, om dom haft något som helst fokus på denna slalom så hade det kunnat vara bra trots snöfall. Det hade då funnits en bas eller tillstymmelse till is under, precis som det var där vi under morgonen värmde upp i Kirchberg där det faktiskt var riktigt isigt och hårt under snön. Dock tycker jag detta är ett allmänt problem. FIS verkar ha en filosofi att dom inte längre vill ha lika isigt, vilket gör att när det kommer in sämre väder med snö och värme, så klarar inte backarna riktigt av detta. Om man istället förbereder backarna i tid och gör det isigt, så skulle det vara bättre. Efter i år slutar han som är ansvarig för preparering av backar och någon ny kommer att tillsättas, man kan ju hoppas på bättring då.

Dagens andra stolpskott är ju bansättaren av första åket, som man borde stänga av på livstid från att sätta banor. Han gör det han som så ofta brukar göra, förstör race och får enbart sporten att se dåligt ut. Visst var det många förutsättningar tillsammans som skapar detta igår, men om du har känsla så ser du detta som bansättare. Sen ska vi ju självklart som åkare kunna bemästra allt och det är kul med utmanande banor, men herr Kostelic går alltid ett steg längre.

Nog med att vara bitter och tråkig, så till en rolig historia om just Ante Kostelic från Kitzbuhel.

Han var även bansättare här förra året och satte då en historiskt svår förstabana som racechefen inte valde att godkänna. Så i målområdet skedde en ny lottning om vilken nation skulle få sätta om. Lotten föll då igen på Kroatien och alltså Ante, dock valde man att dra en ny lott och USA fick ta uppgiften. Till råga på allt detta, vem tror ni i år åter igen får lotten att sätta första åket. Jo just, Kroatien. Så det är nog menat att Ante ska sätta här i Kitzbuhel.
action
Några bilder från Pentaphoto nedan
action
Pentaphoto
action
Pentaphoto
Felix Neureuther
Pentaphoto