Tankar kring förändring i träningen

Ni som följt mig länge har garanterat sätt en ganska drastisk förändring i träningen senaste året och det var ju framför allt efter att jag kom i kontakt och började köra med Andreas som jag gjorde stora förändringar. Alltid svårt att göra stora ändringar när man åkt så bra som jag gjorde förra säsongen, men jag tror alltid det är viktigt att försöka utvecklas och inte vara rädd för just förändringar. Så därför var det ju skönt att att det gick ännu bättre i år… Visst jag tror inte det enbart var fysträningen, men det var i alla fall många år sedan jag hade så lite, näst intill inga problem med ryggen, just det är ju en väldigt viktig faktor för att kunna åka snabbt och kunna åka så mycket skidor som man vill men framförallt ha det rörelsemönster man vill i backen.

Jag har ju som sagt tidigare haft ganska stora problem med ryggen, vilket gjorde att jag la ett antal somrar på att bygga upp tillräckligt med core styrka för att kunna handskas med problemen, inte för inte man fick smeknamnet Mr Core, syftar nog inte på magrutorna utan mer mängden övningar jag gjorde.

Jag kunde under några år inte lyfta särskilt tunga vikter för ryggen, utan fick mer köra balansmoment i styrkan.

Sedan la jag tidigare extremt mycket tid på konditionen, då jag verkligen älskar och nästan tycker det är roligaste träningen, detta har gjort att jag nästan haft syreupptag som en längdåkare och långt över vad en slalomåkare behöver… Ok inte längdåkare, men relativt bra, ni fattar nog;)

Men överlag var jag tidigare väldigt stark just i boxen, alltså inom väldigt kontrollerade former upp och ned med lugna rörelsemönster… Och det låter ju inte riktigt som när vi åker slalom där man slungas från port till port och det är enorma krafter.

Detta tycker jag är största skillnaden med Andreas träning, vi började med extremt lätta vikter och har fortsatt med det, men vi började bygga stryka utanför boxen, i rörelser och med att utmana mig själv i tidigare mer obekväma positioner. Detta har för mig gjort markant skillnad i hur mycket bättre jag idag kan röra mig och vad ryggen klarar av. Men här har vi mycket mer att jobba på, vilket är det vi dragit igång nu.

En stor skilland för Mr Core är även tänket kring magövningar, här förespråkar ju Andreas envart övningar där man är stående och jobbar i mer liknande positioner som på skidor. Tidigare har jag ju nästan uteslutande gjort allt liggandes. Jag har dock några favoriter som jag fortsatt håller i vid, men jag försöker tänka på detta.

Sedan kommer vi till konditionsträningen, där jag ibland får tvångstankar av att inte få dra ut och springa eller cykla 2-3 timmar. Eller få och få, jag gör ju som jag vill, men jag försöker ändra mig lite kring detta också. Hålla nere på distansen och jobba mer kortare sträckor och mer explosivt. Som gårdagens pass där vi sprang i trappor med viktväst och diverse ruscher. Hjärtat höll på att hoppa ur halsgropen och fick jobba mer än nog.

Så om jag tidigare kört träning där man kan mäta sig tydligt, hur snabbt man kan cykla ett visst antal fallhöjd, springa en mil, hur många chins man gör, mm, så blir allt mer luddigt men allt är mer fokuserat till för att enbart göra mig just bäst i backen och anpassa momenten där efter.

Jag säger dock inte att det ena är bättre än det andra, man ska göra det som passar sig själv och framför allt det man själv tror på. Så fortsätt köra på hårt med det ni gör, men var inte rädd att förändra eller stanna upp och ge träningen rejäl tankeställare varför ni gör saker och inte.

Jag ska senare i Juni när vi drar igång på allvar och har mer tid i Sthlm försöka filma och visa mer kring träningen.

Nu kommer Matilda hem snart efter några dagars lek med Go Pro-teamet på Area 41, Österrike, sedan är det middag och testa Shibumi för första gången. Peppad!
F23B1518-1024x682
Bäst jag vet, blåsa på upp i bergen kring Monaco. Kommer bli mindre av det, men några pass måste jag klämma av. Kanske dela upp det och köra mer kortare intervaller uppåt. Mindre gnugg under längre tid.
DSC05866
Här en slinga i Monaco på runt 1,5h.
DSC01382-1024x682
Inför Åre Extreme Challange blev det ju även en hel del kajak. Det är nog den sommar jag haft bäst tryck i hjärtat.
DSC02235
Nu är det lite mer av denna vara, mer explosivt.
DSC01789-1024x689

bild-1-1024x768

DSC01530-1024x663
Mindre liggande på marken
DSC02257
Och mer övningar från stående positon